Värnplikt – att lära ungdomen veta hut

Posted on

I gårdagens SvD publicerades en artikel signerad den kristdemokratiska kommunpolitikern Stefan Dozzi. Artikeln handlar om att den avskaffade värnplikten bidragit till det utanförskap som en stor grupp unga vuxna i dag upplever. Den allmänna värnplikten var, menar Stefan, en bra start ut i vuxenlivet där den unge vuxne fick lära sig att ta ansvar. Både för sig själv, men också för andra.

Ur ett kristdemokratiskt perspektiv så är Stefans artikel mycket viktig. Artikeln tydliggör nämligen vad som skiljer vårt parti från samtliga andra riksdagspartier. När andra talar om ekonomiska besparingar, nedrustning eller om att det inte finns någon hotbild som motiverar ett folkligt försvar så ser vi kristdemokrater någonting annat. Någonting som sträcker sig mycket längre än allt prat om kronor och ören.

Den allmänna värnplikten fyllde ett syfte utöver det rent militära. Den allmänna värnplikten handlade nämligen inte om att lära generation efter generation hur man bäst skjuter med gevär. Snarare handlade det om att få den unge vuxne att förstå vikten av gott samarbete. Att samhället – i grunden – bygger på att vi alla gör vår del och bidrar med det vi kan. Det handlar om att lyssna och lära. Att följa regler och lyda order. Och framförallt hadlar det om att ta sitt civila ansvar. På alla plan och oavsett sammanhang.

Det har länge funnits en rädsla för att tala om disciplin i den politiska debatten. Begreppet anklagas för att vara mossigt och passé – som om disciplin endast hör gårdagen till. Det är en olycklig utveckling. Ja, kanske samhällsfarlig, rentav.

Ett samhälle bygger på att dess medborgare visar god disciplin. Att följa lagar, uppfylla personliga åtaganden och att handla i enlighet med vad som är det universellt bästa är att ha disciplin. Disciplin är därför en dygd vi alla har att eftersträva.

Vi ska inte tro att återinförandet av den allmänna värnplikten skulle göra samtliga i kommande generationer till goda, laglydiga, samhällsmedborgare. Det är på intet sätt min poäng. Däremot skulle återinförandet av den allmänna värnplikten underlätta steget in i vuxenlivet och skapa goda förutsättningar för mer utåtriktade, självständiga, unga vuxna.

Unga vuxna som – i nuläget – varken vet ut eller in och som lider av en känsla av rotlöshet och utanförskap. För sanningen är den att militär grundutbildning är så mycket mer än att leka pang-pang.

______________________________

Niklas Gréen

Annonser

5 thoughts on “Värnplikt – att lära ungdomen veta hut

  Manne N said:
  05 september 2011 kl. 08:51

  Det som förenar alla partier i Alliansen är en misstro mot ”De andra”. För jag antar att du inte menar att du själv behöver lära dig diciplin. Inte heller dina vänner i ungdomsförbundet. Jag förutsätter att du skriver om den grupp som också får mindre pengar än tidigare för att lära sig att inte vara sjuka eller arbetslösa. Det är ju också ett sätt att lära ”de andra” diciplin.

  Jag tror, till skillnad från dig, att ”de andra” är som du och jag. Att följa lagar, uppfylla personliga åtaganden och att handla i enlighet med vad som är det universellt bästa, kom
  mer av att man känner delaktighet och ansvar. En vilja att försvara det samhälle vi har. Kommer inte av att man, under hot om fängelsestraff, tvingas putsa skor och bädda sängar. En vilja att försvara vårat samhälle, kommer av att man upplever att man känner att man är till nytta för samhället och att samhället är till nytta för en själv.

  De som i dag får veta att tandstatus och läskunnighet har blivit en klassfråga, känner antagligen inte att det samhället ni har varit med och skapat, är till för dom. tror du det blir bättre av att man tvingar dom till värnplikt?

  Daniel Visén said:
  05 september 2011 kl. 10:23

  Notera att KDU i denna text förutsätter att alla unga vuxna är män. Kvinnor har aldrig varit utsatta för allmän värnplikt i Sverige, och tydligen är inte disciplin inte ett problem för dem.

  […] och en eller flera ordförande. Förslaget har bland annat tagits upp i Västerbotten och […]

  Mikael Jämtsved said:
  05 september 2011 kl. 14:13

  Hahahahahaha det här var ju typ det roligaste någonsin… Keep up the good work!

  niklasgreen responded:
  05 september 2011 kl. 15:12

  Manne: Artikeln handlar om att ett flertal unga vuxna lider av en psykisk ohälsa. En psykisk ohälsa som delvis grundar sig i att den unge vuxne plötsligt förväntas ta ett mycket större ansvar än vad som kanske hörde ungdomslivet till. Ett ansvar som, ett flertal, kanske inte vet hur man ska axla.

  Man förväntas aktivt söka arbete (om inte avser att läsa vidare). Skaffa sig eget. Skapa sig ett självständigt liv. Lägg därtill ett krav på att man ska vara utåtriktad och vara alltigenom socialt kompetent. En allmän värnplikt – där var och en lär sig att arbeta och fungera tillsammans med andra, lär sig ta ansvar och en medborgerlig disciplin – kan förenkla den enskildes steg in i vuxenlivet.

  Daniel: Här begår ni något av ett tankefel. Ni förutsätter att jag är av den uppfattningen att ”förr så mådde minsann ingen ung människa dåligt”. Det är inte alls min åsikt. Vad jag skriver är att den psykiska ohälsa som ett flertal unga vuxna i dag lider av delvis kan ha sin grund i att steget från att vara barn/ungdom till att vara vuxen – i och med värnpliktens avksaffande – blivit något mer diffus. Det är hela saken.

  Detta är min övertygelse såväl vad gäller unga mäns ohälsa, såväl som unga kvinnors.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s