Allemansrätten måste värnas

Posted on

Allemansrätten är ett svenskt kulturarv. I egenskap av rättighet saknas anledning att ifrågasätta allemansrättens existens. Det folkliga stödet för allemansrätten är starkt och enigheten kring dess bevarande stort. Däremot finns det anledning att ifrågasätta om allemansrätten även ska omfatta alla de kommersiella företag som tjänar pengar på att utnyttja andras marker utan markägarens medgivande.

I Sverige finns ett flertal företag vars affärsidé går ut på att utnyttja naturprodukter som växer på annans mark. Det handlar främst om svamp- och bärplockningsföretag. Verksamheten är storskalig och sysselsätter både svenska och utländska plockare. Ofta med slitage, förstörelse, nedskräpning och en total urplockning av svamp och bär som följd.

Det är naturligtvis orimligt att en markägare ska behöva finna sig i att få sin mark förstörd till följd av kommersiella bär- och svampplockningsföretags vårdslösa framfart i svensk natur. För markägaren kan det rentav upplevas som inkräktande att se sin skogsväg kantas av för honom okända fordon. Fordon som inte sällan blockerar vägen för markägarens egna maskiner.

Lösningen är givetvis inte att inskränka rätten för den enskilde att fritt få röra sig i skog och mark. Allemansrätten är en viktig rättighet som uppskattas av många. Och för folkhälsan är allemansrätten rentav oersättlig. Däremot bör de kommersiella företagens möjligheter att utnyttja allemansrätten ses över.

En möjlig lösning hade varit att ge markägaren rätt att ställa samma villkor som gäller för vanliga avverkningsrätter. D.v.s. att markägaren och bärplockningsföretaget sluter avtal om en bär- eller svampplockningsrätt till överenskommet pris.

Oavsett vilket finns all anledning att se över frågan om hur långt allemansrätten rimligtvis bör sträcka sig. Miljöminister Andreas Calgrens förslag om en översyn av allemansrätten är därför mer än välkommet.

_________________________________

Niklas Gréen

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s