Förvirrat förslag om könskvotering

Posted on

Nyamkbo Sabuni har lämnat förslag om lagstiftad könskvotering. Förslaget omfattar landets alla kommunala bolagsstyrelser. Tanken är att lagstiftningen bl.a. ska ställa krav på att alla partier åläggs att nominera två representanter (en kvinna, en man) till varje enskild post. Att förslaget går stick i stäv mot liberala föreställningar om jämställdhet rör, vad det verkar, inte Sabuni ryggen.

I sitt förslag ifrågasätter Sabuni om de svenska partierna över huvud taget är dugliga att själva utse sina respektive representanter. I jakt på procentsatser och »jämna könsblock» får viktiga värden, så som valfrihet och demokrati, snällt stryka på foten. De enskilda representanternas kvalifikationer för uppdraget ska därmed inte längre anses vara avgörande för huruvida denne får partiets förtroende eller inte.

Kompetens har emellertid inget kön. Ingen ålder. Ingen etnicitet eller samhällstillhörighet. Kompetens och duglighet visas genom handling och agerande. Att hävda att våra svenska kommunalpolitiker nominerar styrelseledamöter efter kön är att nedvärdera hela den svenska kommunalpolitiken. Likaså är det märkligt att liberala företrädare betraktar samtliga Sveriges politiskt aktiva kvinnor i första hand vara representanter för ett kön och i andra hand som representanter för en politisk idé eller ideologi.

Är det inte – trots allt – oss väljare de kommunala politikerna ska representera? 

_____________________________________

Niklas Gréen

Annonser

2 thoughts on “Förvirrat förslag om könskvotering

  Boman said:
  02 augusti 2011 kl. 18:02

  i min hemkommun finns krav på ex antal kvinnor, ex antal utlandsfödda etc på alla nivåer inom kommunala tjänster, utom den lägsta då. Det gör att inkompetens går före bara personen är av rätt kön/härkomst. Allt för att uppfylla de heliga målen. Vem kan stoppa galenskapen?

  Sabunis styrelsesoppa « said:
  04 augusti 2011 kl. 15:45

  […] Olga tycker att Sabuni tänker fel, Norah anser att kvotering strider mot grundlagen, Dennis vill inte ha kvotering och KDU Uppsala tycker förslaget är förvirrat. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s