I terrordådens efterdyningar

Posted on Updated on

Gångna dagar har varit tunga. De mest fruktansvärda av nyheter har nått hus och hem. Ett land, en kontinent och en värld har reagerat i avsky. I avsky mot massakern. Mot bombningarna. Mot Anders Behring Breivik och hans person. Vår instinkt kräver oss till handling. Medan förnuftet manar besinning.

I terrordådens efterdyningar har en olustig debatt blossat upp. Liksom alltid när sker en tragedi är självutnämnda experter kvicka att säga sin mening. En mening som inte sällan är politiskt färgad. Experterna låter känslorna tala och för dem förefaller saken enkel när den – för oss övriga – ter sig svår.

Experterna (om vi för enkelhetens skull fortsätter att kalla dem det) målar upp ett scenario. I detta scenario ställer de sedan upp vissa logiska regler som gärningsmannen har haft att förhålla sig till. Man ger gärningsmannen ett motiv och ett agerande. Enkelt uttryckt; gärningsmannen agerade »si» (terrordåd) därför att han ansåg »så» (var främlingsfientlig). Kontentan är därmed, menar experten, att Breivik mördade därför att han hyste främlingsfientliga åsikter. Åsikter som populistiska partier – runt om i Europa – blivit allt mer angelägna att lufta.

Breivik anses därmed vara en produkt av Europas främlingsfientliga partier varför även dessa partier har att bära skuld för Breiviks oförlåtliga gärningar.

Från svenskt håll har hävdats att sverigedemokraterna indirekt är ansvariga för Breiviks terrordåd. Sverigedemokraterna anses ha använt sig av en retorik som utmanat människans okränkbara värde, något som i sin tur medfört att Breivik ansett sig ha politiskt stöd för att begå sina vidriga illdåd. Påståendet – samt debatten påståendet har medfört – är direkt olustigt.

Samhället innefattar ett brett spektra av färger. Ingenting är uteslutande svart eller vitt. Det sistnämnda innebär att det är med främlingsfientlighet som det är med helvetet – den är gradindelad. Avståndet mellan vad Breivik står för och vad t.ex. riksdagspartiet sverigedemokraterna står för är därför stort. Att söka göra politiska poänger genom att felaktigt gå till angrepp på enskilda politiska partier är oansvarigt. Inte heller gynnar det en fortsatt saklig politisk debatt där frågor om demokrati, antivåld och samhällets – och den enskilda individens, inte minst – förmåga och ansvar diskuteras.

Ingen har att vinna på nu rådande pajkastning. Allra minst demokratin.

__________________________________

Niklas Gréen

Annonser

2 thoughts on “I terrordådens efterdyningar

  Joakim Larsson said:
  28 juli 2011 kl. 13:15

  Man tackar. Sådant är sällsynt från politiska medtävlare.

  niklasgreen responded:
  28 juli 2011 kl. 13:32

  Ovanstående inlägg är inte mycket att tacka för. Det utgör inte ett sverigedemokraternas försvarstal. Inte heller ska inlägget tolkas som att varken jag eller mitt parti på något sätt sympatiserar med SD eller SD:s politik. Däremot saknas anledning att söka skuldbelägga enskilda politiska partier för en galen mans verk.

  Breivik är en psykopat och har agerat därefter. Hatet mot demokratin är vad som drivit honom. Sedan vad gäller hans eventuella sympatier med diverse ideologier, partier eller organisationer så utgör det ett kaotiskt lapptäcke – varför en överanalys av Breiviks motiv till sina illdåd är vansklig. För att inte säga, omöjlig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s