Norge – all er sorg är vår

Posted on

Gårdagens terrordåd lämnar ingen oberörd. Flera människor är döda. Ett helt land i stor sorg. Och en hel värld stå svarslös. Frågan vi alla ställer oss är; varför?

Vi har sett gårdagens bilder förut. Från Madrid. Från London. Från Moskva. Och inte minst, från New York. Men det spelar ingen roll. Bilderna från Oslo gör minst lika ont som samtliga av tidigare nämnda. Man vänjer sig aldrig.

Och man ska inte vänja sig.

Vi vet inte vem som står bakom terrordåden. Inte heller vet vi om det råder något samband mellan bombningarna i Oslo och massakern på Utøya. Mycket talar för att det är en ung norrman som ligger bakom de båda dåden. En ung norrman med kopplingar till extremhögern. Är så fallet har vi att göra med en sällsynt utstuderad psykopat. Eller en galning, om ni så vill.

Oavsett vem som ligger bakom gårdagens attacker så kan följande konstateras. Attackerna är direkt riktade mot västerländsk demokrati. Att det i första hand var regeringsbyggnader som bombades är naturligtvis ingen slump. Inte heller är det en tillfällighet att gärningsmannen gjort ett socialdemokratiskt ungdomsläger till mål för en sådan fruktansvärd massaker som vi här har att göra med.

I extremisternas värld finns ingen plats för oliktänkande.

Terrordåden i Oslo stärker uppfattningen att kriget mot terrorismen måste fortsätta. Terrorismen känner inga statsgränser. För terroristen är västerlandet – med våra grundläggande värderingar om demokrati, människovärde och frihet – en enda stor fiende. En attack mot Norge och dess invånare är därmed lika mycket en attack mot övriga länder i västvärlden.

Vår närhet – och på alla sätt speciella relation – till Norge gör att gårdagens attacker gör extra ont. Terrordåden är i allra högst grad en svensk angelägenhet. Och detta landsgränsen till trots.

För allting som angreps i går är vårt. Alla skadade och dödade människor. All den skräck som skälvde i var norrmans hem – den skräcken skälvde också här. Det var vårt folk som attackerades. Våra bröder och systrar.

Norge, all er sorg är vår.

________________________________

Niklas Gréen

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s