Hemförsäljning på Systemet

Posted on

Folkpartisten Carl B Hamilton har lagt förslag om att tillåta hemkörning från Systembolaget. Förslaget har till syfte att göra servicen på Systembolaget så god som möjligt. Tanken är att kunden skall kunna lägga sin beställning via internet för att sedan få varorna levererade till dörren. Ett liknande system finns redan i Norge.

Förslaget är i grunden gott. Systembolagets ska drivas i den regi som den svenska befolkningen efterfrågar. Alkoholmonopolets existensberättigande är således – helt och fullt – bundet till medborgarnas goda vilja. Så länge stöden för Systembolaget är stort (vilket det enligt mätningar också är) så saknas större anledning att luckra upp alkoholmonopolet. Det sistnämnda gäller oavsett om är principiellt för eller principiellt emot detaljhandelsmonopol.

Huvudfråga är dock om hemkörning av alkohol är vad den svenska befolkningen efterfrågar. Det är rimligt att anta att en sådan tjänst inte skulle nyttjas av det stora flertalet. Det sistnämnda innebär att det saknas större anledning att befara att hemkörning av alkohol skulle medföra att alkoholkonsumtionen ökar i landet.

En som ifrågasätter huruvida det finns något reellt behov av en hemkörningsservice är Socialdemokraternas talesperson i alkoholpolitiska frågor, Christer Engelhardt. Här blir de ideologiska skillnaderna tydliga. Där Christer Engelhardt förespråkar ett monopol anpassat efter samhällets ”gemensamma” och ”kollektiva” behov så förespråkar de borgerliga allianspartierna ett alkoholmonopol som anpassats efter den enskilda individen. Att en majoritet av Sveriges befolkning kanske inte har ett behov av att få sina dryckesvaror levererade till dörren är ett ytterst dåligt argument emot en sådan service.

Förslaget om hemleverans av alkohol är därför välkommet. Inte minst ur ett rent ideologiskt perspektiv.

Diskussionen har bara börjat.

__________________________________

Niklas Gréen

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s