Mot en stark stat och för en social marknadsekonomi

Posted on

KDU Uppsalas ordförande Anthony Widell i veckans Kristdemokraten.

Debatt. Det pågår just nu en debatt inom Kristdemokraterna om var vi kommer ifrån, var vi befinner oss och vart vi är på väg. Tämligen ofta blandas mål och medel ihop i en väldig förvirring. Många skickliga kristdemokrater pratar förbi varandra eftersom det inte är tydligt om vad debattörerna har för medel för att uppnå sina mål. Jag efterlyser en tydligare debatt och tar även tillfället i akt för att lansera mina mål, och mina medel.

Blandar ihop

Göran Hägglund satte för en tid sedan ned foten mot vidare steg i jobbskatteavdraget. Han motiverade det med att vi kristdemokrater aldrig skulle sätta välfärden på spel. Därmed var debatten avslutad för oss. Det var helt uppenbart att Hägglund, i stridens hetta, blandat ihop mål och medel för kristdemokratin. Det blev en reaktion på Moderaternas skattesänkarförslag som enbart framställde oss kristdemokrater som folkhemskramare på borgerliga ledarsidor landet över.

Jag är tämligen säker på att jag och Göran Hägglund har samma mål med kristdemokratin i Sverige. Vi vill se ett samhälle där den lilla människan och de små, naturliga, gemenskaperna sätts i centrum. Detta skall då ske genom ett starkt och varmt civilsamhälle där grunden läggs genom folks ideella engagemang och med tillhörande skattefria gåvor. Med grundstenen familjen läggs grunden till ett kristdemokratiskt samhälle där egenmakt och människovärde upphöjs som okränkbara institutioner. För att kunna uppnå vårt gemensamma mål behövs medlen, och det är där många kristdemokrater skiljer sig från varandra. Jag skall försöka redogöra för mina medel, för att uppnå det varma, människovänliga, civila samhälle vi kristdemokrater strävar efter i hela Europa.

Ökat självbestämmandet

För att börja med den sakfråga vi tagit upp i början där Göran Hägglund motsatte sig vidare skattesänkningar för löntagare kan man resonera så här: Jag anser att Kristdemokraterna måste vara den starka rösten för att skattesänkningar inte står i kontrast till välfärd. Skattesänkningar ger medborgarna och familjerna mer inflytande över sin egen vardag och ökar självbestämmandet. Dessutom får staten mindre pengar över till att starta, för många människor, obehagliga sociala experiment. I enlighet med detta måste Kristdemokraterna också ta tydligare ställning för den sociala marknadsekonomin och på allvar göra upp med ”den svenska modellen” där staten spelade en stor roll inom samtliga områden och där den lilla människan ständigt kom i kläm.

Jag är helt övertygad om att vi kan, och ska, prata värderingar/sociala frågor/civilsamhälle. Men det klingar ihåligt om vi inte vill dra tillbaka staten från de ekonomiska områdena. I enlighet med det behövs också sänkta arbetsgivaravgifter, sänkt bolagskatt, sänkt inkomstskatt, sänkt moms etcetera! Dessa ovan nämnda förslag är exempel på goda medel.

Samhällsvisionen för Kristdemokraterna bör vara egenmakt. Där skall Kristdemokraterna erbjuda väljarna en bas som utgår från personalismen. Med familjen i centrum upphöja det faktum att politiker är dåliga föräldrar för barnen och för kommande generationer. Vår politik måste också, på alla sätt och vis, stimulera gott och hederligt arbete, där man skall kunna skörda frukterna av sitt eget arbete. Detta är alltså framtidsvisionen för Kristdemokraterna.

Ekonomisk frihet

Hur tar vi oss dit? Genom två olika kanaler: civilsamhällets stärkande, och den ekonomiska friheten, som till stora delar går hand i hand.

Jag har här ovan tydligt redogjort för de medel jag finner lämpligast för vårt gemensamma mål som vi Kristdemokrater strävar efter. Jag önskar givetvis en kreativ och framåtblickande fortsatt debatt på området. Utöver detta hoppas jag att vi i Kristdemokraterna fortsätter att värna de naturliga gemenskaperna genom politikens gränser och att vi alltid, med den lilla människan i centrum, förespråkar de skattesänkningar som skänker egenmakt och självbestämmande.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s