EU: betala eller rösta ja, Sverige

Posted on Updated on

Förra veckan skedde en viktig omröstning i riksdagen, med rätt beslut, tack och lov. Det handlade om EU:s datalagringsdirektiv. Om riksdagen skulle ha röstat ja till datalagringsdirektivet förra veckan hade vår integritet blivit rejält förminskad. Ett ja hade lett till att tele- och dataföretag varit tvungna att lagra information om vilka deras kunder kontaktat via sms, e-post eller telefon. Man skulle även registrera vart och när dessa kommunikationer har ägt rum.

Kraven som skulle läggas på de tele- och dataföretag som skulle registrera all kommunikation inom landet var att uppgifterna skulle lagras i sex månader samt att det uppgifterna inte skulle stanna i Sverige, utan lagras utomlands, vilket var SD:shuvudsakliga invändning mot direktivet. Jag anser att bara tanken att registrera personer som inte är misstänkta för något brott, är problematiskt, oavsett om informationen lagras i Sverige eller i andra länder.

Som EU-medlem är Sverige skyldiga att implementera de direktiv som fattas. Tyvärr är inte våra grundlagar något skydd mot dessa direktiv, oavsett hur mycket de strider mot dem.

I och med att vi röstade nej till det direktiv vi som EU-medlem är skyldig att implementera bryter vi mot den överenskommelse vi har med EU. Enligt SvD kan Sverige räkna med att få böta 17 miljoner kronor och sedan 141 000 kronor om dagen tills vi implementerar beslutet. Med andra ord har inte Sverige något val.

Våra 18 ledamöter (av 736) i Europaparlamentet kan heller inte göra någonting för att stoppa direktivet.

Man undrar ju om det var den här typen av överstatlighet som de svenska medborgarna hade i tankarna 1995, när de röstade ja till att gå med i EU. Jag har svårt att tro det….

Mattias Holmström

Annonser

2 thoughts on “EU: betala eller rösta ja, Sverige

  Markus "LAKE" Berglund said:
  26 mars 2011 kl. 21:29

  Bra skrivet.

  Vad säger KD i EU då? Röstade de nej när förslaget var aktuellt?

  Hur ställer sig KD generellt sett till alla övervakningslagar?

  EU direktiv–datalagringen | ALLRICK said:
  27 mars 2011 kl. 17:38

  […] Man undrar ju om det var den här typen av överstatlighet som de svenska medborgarna hade i tankarn… […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s