RFSU positiva till könsstympning?

Posted on Updated on

På RFSU:s hemsida finns en artikel som driver tesen att könsstympning egentligen inte är något stort problem, utan det är snarare den kritik som riktas mot könsstympning som är det verkliga problemet.

Lucrezia Catania drog slutsatsen att kulturella förutsättningar har stor relevans för de könsstympade kvinnornas sexliv. När ingreppet ses som något positivt av omgivningen blir också sex något positivt, och tvärtom.

Oavsett hur bra sexliv en person som gått igenom en könsstympning har, kan ett sådant ingrepp aldrig ses som något positivt! Hur kan det vara positivt att utsättas för något så grymt, som artikelförfattaren även själv förklarar detaljerat i texten.

Kvinnlig könsstympning kan se olika ut. Det vanligaste är det som kallas symbolisk omskärelse, när klitoris prickas av ett vasst föremål. Den faraoniska omskärelsen är mest omfattande, då skärs klitoris, de inre blygdläpparna och delar av de yttre blygdläpparna bort. När könet sys ihop kallas det infibulation. Ingreppet kan leda till infektioner och blodförgiftning och i förlängningen besvär vid mens och svårigheter att njuta av sex.

Tycker man att det är problematiskt att sådana ingrepp utsätts för kritik är man inte bara verklighetsfrånvänd, utan också fruktansvärt feg!

Författaren tycker att det är ett problem att vi har valt att kalla detta ingrepp, som ofta är ett övergrepp, för könsstympning. Detta eftersom det kan vara negativt att höra för den som blivit utsatt för något sådant. Det är värre om vi väljer att benämna det med en mer ”neutral” beteckning. Att göra på det viset, är bara ett sätt för att inte våga peka på problemet. Det är ett svek mot de unga flickor som utsätts för detta övergrepp.

Skamligt, RFSU!

Mattias Holmström

Annonser

One thought on “RFSU positiva till könsstympning?

    […] Per Gudmundson i Svenska Dagbladet efter att RFSU gjort sitt ställningstagande. Mattias Holmström, KDU i Uppsala, delade […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s