Uppsalas nya bidragspolitik – ett steg i rätt riktning

Posted on Updated on

Arbetslöshet har för många blivit en ond cirkel. Dagar blir till veckor. Veckor blir till månader. Månader till år. Inget händer. Och den enskilde fortsätter – i frustration och brist på valmöjligheter – trampa samma ofruktbara gräsplätt. Långtidsarbetslöshet kan söndervittra även det starkaste av självförtroenden. Uppsala kommuns nya krafttag i syfte att stärka dessa individers arbetslivserfarenhet – samt i förlängningen även bredda deras kontaktnät är – därför mer än välkommet.

Enligt förslaget ska kommunen ordna 300 – 500 praktikplatser/år. Tanken är att kommunen skall ingå avtal med kommunfinansierade verksamheter där företagen – genom skriftliga åtaganden – lovar att anta ett visst antal praktikanter varje år. Av förslaget framgår att praktikplatserna i huvudsak kommer att komma från social sektor. Vidare går att läsa att den bidragstagare som vägrar att anta en praktiktjänst – om sådan av kommunen erbjuds – kan komma att förlora sitt socialbidrag. Det sistnämnda slår fast en viktig – och på alla sätt vägledande – princip inom den borgerliga politiken; att bidrag endast är ett nödvändigt ont. På intet sätt ett substitut till självförsörjning.

Den kommunpolitiskt bevandrade känner antagligen igen ovanstående förslag. Faktum är att förslaget presenterades redan så tidigt som 2007. Då var det ingen mindre än vårt förra kommunalråd Gustaf von Essen (KD) som gick i bräschen för att den som får socialbidrag även ska kunna avkrävas vissa samhällsinsatser. Varför förslaget införlivats först nu är en gåta. Hur som helst är det ett mer än välkommet förslag som än en gång sätter fingret på vad som skiljer borgerlig politik från socialistiskt dito.

De borgerliga räds inte att ställa krav på sina medborgare därför att de vet att medborgarna är mer än värdiga uppgiften. De socialistiskt sinnade, däremot, ”vet” att mänskligheten är skör, staten stark och att det elitistiska fåtalet alltid är lämpligare än majoriteten.

Då är det tryggt att veta att borgerligheten står fortsatt stark i Uppsala.

Niklas Gréen

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s