Belöna de som gör rätt, inte de som gör fel

Posted on Updated on

Regeringen och Miljöpartiet har i veckan lanserat en uppgörelse i migrationspolitiken. Uppgörelsen innebär bland annat att ”papperslösa” invandrare ska ha rätt till skola och vård. De ”papperslösa” invandrarna kan vara invandrare som gömmer sig efter ett utvisningsbeslut eller som frivilligt valt att bryta kontakten med migrationsverket. De migranter som inte får uppehållstillstånd anses inte ha flyktingsstatus och blir därmed ”papperlösa”. De ”papperslösa” invandrarna har alltså inte tillstånd att befinna sig i landet, ändå väljer regeringen och Miljöpartiet att ge dessa rätt till skola och vård. Detta trots att de bryter mot lagen.

Detta sänder dåliga signaler till de personer som söker sig till Sverige. Vilken motivation skapar detta hos de personer som väljer att söka asyl i Sverige? Om det finns en möjlighet att få gratis vård och skola om man undviker kontakt med migrationsverket och blir ”papperslös”, varför ska man då kontakta migrationsverket om man riskerar att bli utvisad för att man inte har tillräckliga skäl att få uppehållstillstånd? Om vi gör på detta sätt belönar vi dem som bryter mot lagen medan de som försöker göra rätt riskerar att få ett beslut att avvisas.

Detta blir även problematiskt om vi ser på välfärdssystemet. Vilka har rätt att använda sig detta? Om uppgörelsen blir verklighet har vi ett välfärdssystem som gäller för alla människor som på något sätt lyckas befinna sig i illegalt i landet. Det är inte rimligt.

Den här överenskommelsen är bara att beklaga. Vi får hoppas att den inte blir verklighet.

Belöna de som följer lagen, inte de som bryter emot den!

Mattias Holmström

Annonser

4 thoughts on “Belöna de som gör rätt, inte de som gör fel

  Jim Lagerlöf said:
  04 mars 2011 kl. 12:58

  Hej, de som i vanliga fall är misstänksamma mot statens ingripande i vanliga människors liv väljer här en helt annan linje, tydligen. Det som svenska myndigheter säger väger tyngre än människors berättelser om förföljelse. Att leva som papperslös är ingen kul grej, att välja det framför att åka hem är ett beslut som av oss andra måste ses som ett allvarligt tecken på att något är fel.

  Sverige skickar kristna tillbaka till Irak, de som stannar av rädsla för sitt liv och blir ”papperslösa” behöver vårt stöd.

  Mattias Holmström responded:
  04 mars 2011 kl. 13:52

  Hej Jim,

  Självklart är det problematiskt att människor får felaktiga beslut som tyvärr kan gå väldigt illa. Det händer trots att det inte får hända, men det är människor som tar besluten, och människor gör fel. Tittar du tillbaka någon månad så hittar du ett inlägg skrivet av mig om varför vi INTE borde skicka tillbaka de kristna irakierna under det kritiska läge som rådde.

  Men det här är två olika saker. Vi kan inte ge privilegier till de som väljer att bryta mot lagen.

  Om vi ska ha en stor eller liten mängd invandrare i Sverige är en annan fråga. Den här frågan handlar om att man måste följa rikets lagar.

  Allt gott,
  Mattias.

  Christoffer said:
  07 mars 2011 kl. 16:06

  Sjukvård är inte privilegium, utan rättighet. Med den här logiken borde fängelsekunder inte ges någon sjukvård.

  Har också svårt att se hur sjukvård skulle vara en ”belöning”. Jag tror jag blir sjuk, så jag kan få lite sjukvård? De flesta avstår nog hellre från att vara sjuka, oavsett om de är papperslösa eller inte.

  Dag Elfström said:
  08 mars 2011 kl. 04:21

  @Christoffer:
  Sjukvård är en rättighet. Mycket riktigt. Men inte gratis sjukvård.

  Bostäder stipuleras också som en rättighet i stadgan om de mänskliga rättigheterna. Det betyder inte att Sverige måste dela bostadsrätter till hela världens befolkning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s