Ett kristdemokratiskt samhälle behöver gemensamma värderingar

Posted on

Under den senaste tiden har flera europeiska politiska ledare gått ut och kritiserat mångkulturalismen. Bland dessa namn finns bland annat Storbritanniens David Cameron och Tysklands Angela Merkel. Som konservativ och kristdemokrat kan jag bara glädjas över att dessa problem lyfts upp av ledande politiker.

”Under the doctrine of state multiculturalism, we have encouraged different cultures to live separate lives, apart from each other and the mainstream.

We have failed to provide a vision of society to which they feel they want to belong.

We have even tolerated these segregated communities behaving in ways that run counter to our values.

So when a white person holds objectionable views – racism, for example – we rightly condemn them.

But when equally unacceptable views or practices have come from someone who isn’t white, we’ve been too cautious, frankly even fearful, to stand up to them.

The failure of some to confront the horrors of forced marriage the practice where some young girls are bullied and sometimes taken abroad to marry someone they don’t want to is a case in point.”

David Cameron

I ett samhälle där vi i toleransens namn accepterar värderingar som går stick i stäv med våra egna värderingar, riskerar vi att skapa intoleranta samhällen. Genom den mångkulturella politik som har förts i många europeiska länder har det i många fall lett till att det har skapats parallella samhällen, vilket aldrig inte kan vara ett mål i sig.

Om att vi ska kunna ha en fungerande integrationspolitik kräver det att vi på ett tydligare sätt står upp för vilka värderingar som gäller, istället för att tolerera alla levnadssätt. Om vi inte gör det, skapas parallella samhällen. För att skapa ett samhälle där vi känner trygghet och gemenskap med våra medmänniskor är det viktigt att vi har vissa normer och värderingar vi enas kring.

Den mångkulturella ideologin är en utopi som inte visat sig fungera. Nu gäller det att vi tar bort skygglapparna och vågar inse detta. För att skapa ett fungerande samhälle måste vi vara tydliga med vilka grundläggande normer och värderingar det är som gäller. Vi ska inte tumma på de värden som vårt samhälle bygger på. Det är dags att öppna ögonen och komma på nya sätt att få en fungerande invandringspolitik.

Mattias Holmström

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s