Patrullera mera! Nödvändigheten av en närvarande poliskår.

Posted on Updated on

För ett par år sedan besökte jag och en vän den vackra staden Prag. I egenskap av goda turister besökte vi allt vad som besökas skulle. Karlsbron, St. Vitus, St Nikolaus och – givetvis – det kända klocktornet. Många mil spatserades på Prags kullerstensgator. Det åts. Det dracks. Till senan kväll.

Prag är en tämligen stor stad med sina 1,2 milj. invånare. Stora städer kan innebära problem. Större städer dras med fulare fiskar, så att säga. Det är påtagligt lättare att göra sig ett leverne på oärligt sätt om avstånden mellan människor är stora. Det ligger liksom i sakens natur. Det är nämligen lättare att bestjäla en okänd än att i mörkret knycka sin broder.

Vad som slog mig under min korta vistelse i Prag var den polisiära närvaron. I var och varannan korsning stod polismän och konverserade med både kollegor och civila. I övrigt gjorde de inte mycket väsen av sig. De visade sin närvaro. Gav ett lugnt, professionellt och förtroendeingivande intryck. Det var allt. Varken mer eller mindre. Och denna närvaro – denna lilla gest av beskydd – fick både mig och vän att känna oss tillfredställande trygga med att på lätta fötter vandra den mörka Pragnatten. Utan en tanke på allt vad hemskheter heter.

Svensk polis kan lära av Prag. I Sverige har antalet poliser har ökat med 33 procent de senaste åtta åren. Tyvärr syns inte denna ökning på våra gator och torg. Sanningen att säga så är svensk polis skrämmande dåliga på att vårda sin relation med det civila. En osynlig polis är en föraktad polis. Det skapar klyftor och barriärer. Barriärer som på intet sätt gynnar den svenska rättordningen eller bidrar till en god samhällsmoral.

Polisen huvuduppgift är inte att utreda eller lösa brott. Polisens huvuduppgift är att beivra och att stävja. De ska verka för en allmänhetens trygghet och upprätthålla en god och önskvärd ordning. Det är deras plikt och allas vår rättighet. Att få känna oss trygga. Oavsett om natt är sen och stad är stor. Oavsett om man eller kvinna.

Detta, vänner, är min övertygelse.

Niklas Gréen

Annonser

One thought on “Patrullera mera! Nödvändigheten av en närvarande poliskår.

    Gunnar said:
    12 februari 2011 kl. 19:34

    Kommunalisera polisen. Det skulle leda till att kommunens innevånare skulle få större inflytande på polisens arbete och närvaro. Kommunpolitikerna skulle då bli tvungna att lyssna på oss medborgare för att få sitta kvar.
    I dag när staten sköter polisen kan politikerna i stort sett strunta i våra önskemål!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s