Relationslinjen. Heta linjen?

Posted on

För drygt en vecka sedan myntades ett nytt begrepp inom svensk kristdemokrati. Relationslinjen – en linje som sägs ”omfatta alla.” Efter utspel om verklighetens folk, politikens gränser och ett mänskligare Sverige har vi nu – efter litet möda och visst besvär – landat i relationer. Relationslinjen, alltså.

Relationslinjen ska agera motvikt till den dominerande arbetslinjen, hävdas det. Relationslinjen handlar om människors frihet och balans i tillvaron säger Hägglund med tillägget att mycket av det som relationslinjen omfattar kan låta som självklarheter. Spot on. Just där, Göran, slog du huvudet på spiken. Självklarheter. Relationslinjen är fylld med luddiga begrepp och diffusa floskler. Självklarheter som varken sticker i några ögon eller lockar gillande blickar. För ja, vi människor är gemenskapsvarelser. Jo, alla vill vi nog känna oss behövda. Och nej, ekonomiska motgångar är aldrig kul. Men vad nytt? Inget. Absolut ingenting.

Den största kritiken som riktats mot oss kristdemokrater och vår organisation är att vi förblir ett parti som ständigt brister i vår tydlighet. Vi slänger oss med termer så som ”verklighetens folk” och ett ”mänskligare Sverige” men vi misslyckas ständigt med att på ett enkelt, sakligt och bestämt sätt svara på frågan vilka som är ”folket från verkligheten” eller vilka omänskliga krafter som ligger och lurar där i buskarna på samhällssavannen. Istället står vi fortsatt svarslösa och ler glatt. Mot allt och alla. Ett leende som nu sakta riskerar att fortsatt tyna bort i dunkelheten.

Missförstå mig rätt. Jag tycker att relationslinjen är fullproppad med bra, trevlig och nödvändig politik – men relationslinjen är inte svensk kristdemokratis räddning. Snarare är relationslinjen ännu ett steg på den dystra stig som vi tyvärr redan börjat trampa.

Än finns det gott om tid att vända om.

Niklas Gréen

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s