Hatet är inte vårt fel

Posted on Updated on

Lördagen den elfte december år 2010 försökte en man döda oskyldiga julhandlande svenskar genom att spränga sig själv till döds i Stockholm. Självmordsbombningar har förekommit länge internationellt, men detta är första gången som någon faktiskt spränger sig själv i Sverige, även om det säkerligen är flera som har försökt och stoppats. ”Oacceptabelt” sa statsministern och gjorde sig därmed skyldig till årets underdrift. Den naturliga reaktionen borde väl istället vara vrede och avsky mot den person som utfört dådet och en fast vilja att bekämpa sådant med alla tillåtna medel framöver. Statsministerns ordval signalerar dock en god avsikt, att inte vilja göra en politisk fråga av attentatet.

Många försöker nu dra politiska poänger av att en man försökt döda oskyldiga svenskar på det mest barbariska sätt vi känner till. Nu handlar det inte om rasism eller anti-rasism, för eller emot invandring eller någon annan politisk stridsfråga. Det är inte vårt fel att enskilda individer hatar vårt samhälle, och vi ska inte heller kompromissa med dem för att få dem att sluta hata oss. Nu sätts Sverige på prov.

Det kommer att komma krav på att trupperna ska dras tillbaka från Afghanistan. Det kommer att komma krav på att provokatörer som Lars Vilks måste tystas. Det kommer förmodligen att skyllas på Sverigedemokraternas intåg i Riksdagen. Sverigedemokraterna kommer att skylla på alla andra. Alla kommer att skylla på varandra. Men vems fel är det? Vems fel är det att en grupp människor hatar västvärlden så mycket? De som skyller på västvärlden har fel. Det är inte vårt fel att människor hatar oss. De som försöker göra skulden kollektiv har fel. Felet är terroristens. Vi vet inte vilka motiv han kan ha haft, och i ärlighetens namn spelar hans motiv ingen större roll heller. Om vi anpassar oss till våldet, om vi viker oss för terrorism, då är vi på ett sluttande plan.

Andreas Braw

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s