Mot terror biter svensk neutralitet föga

Posted on Updated on

Och så small det tyvärr tillslut. Mitt på blanka dagen och i Sveriges huvudstad. Det small och sedan kom chocken. Chocken över att terrorister bryr sig lika lite om statsgränser som de bryr sig om människoliv. För tänk att någonting så här hemskt kunde hända i vårt lilla land? Det hade man ju aldrig trott! … Eller?

Jo. Det hade ”man” visst trott. Undertecknad har trott. Jag har både trott och känt en bävan. Likafullt har jag funnit det vara något märkligt att en stor del av den svenska befolkningen tycks ha levt i villfarelsen att terrorism enbart hör Västbanken och Amerika till. Att det inte finns någon s.k. hotbild mot Sverige. För vem skulle vilja Sverige något ont? Vi som är så neutrala och demokratiska – för att inte säga välvilliga och öppensinnade. Men se, det kanske är just där som skon klämmer? Kanske är det just vår demokrati och vår frihet som sticker terroristerna i ögonen? Kanske är det vår frihet de vill åt?

För egen del anser jag att gårdagens bombdåd bör tjäna som något av en nationell väckarklocka. Terrorismen – oavsett art eller ursprung – breder ut sig. Liksom allt annat av vår tid är terrorismen global. Det innebär således att kriget mot terrorismen är en internationell angelägenhet där vi alla står under ett konstant, och aldrig sinande, hot. För ”terroristen” är inte någon skäggig och arg arabisk man i medelåldern som springer runt med en AK-47:a hängande runt halsen. Den bilden är lika förlegad som fel (vilket ens känns löjligt att behöva poängtera). För just i detta nu sitter någon, någonstans i världen, och sympatiserar med den man som i går försökte skada ett stor antal oskyldiga. Någon som delar den världsbild och världssyn som den islamistiska terrorismen står och verkar för. Någon som kanske rentav eggas och känner en uppmuntran till att efterapa denna bombman.

Denna ”någon” kan vara svensk. Kan vara norsk. Kan vara brittisk. Oavsett nationalitet, kön eller ålder är denna individ på alla sätt en demokratins ovän. En frihetsantagonist. En Sveriges fiende. Det sistnämnda bör alltid hållas i minnet. För Sverige har fiender. Det finns de som vill vårt land ont och mot våld, mord och hotelser biter – hur pompös och högtravande den än må vara – den svenska ”neutraliteten” föga. För ”neutraliteten” måste, likväl som allt annat, även den att försvaras. Hur motsägelsefullt ett sådant resonemang än upplevs vara.

För det pågår ett krig därute. Därute i den stora världen. En värld som du och jag är en del av. Liksom vårt land Sverige. Det finns därför inte längre (om så någonsin har gjort) något att stå neutral inför. Däremot finns det mycket gott att försvara – som vår tro på fred och frihet, t.ex. Låt oss därför också se till att vi är till stånd att försvara denna högt skattade frihet. En dag kan det kanske visa sig vara försent.

Niklas Gréen

Annonser

One thought on “Mot terror biter svensk neutralitet föga

    […] This post was mentioned on Twitter by Svensk Politik, Verklighetens folk!. Verklighetens folk! said: #KDriks KDU Uppsala: Mot terror biter svensk neutralitet föga: Och så small det tyvärr tillslu… http://bit.ly/hKe51o #svpol #alliansen […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s