Snus är snus och strunt är strunt, om än i de överkorrektas korridorer.

Posted on Updated on

Vi lever i en tid präglad av den politiska korrekthetens skugga. I jakten på könsneutralitet, jämställdhet och allas lika värde har det blivit farligt att kritisera, påpeka eller tycka till. Åtminstone i de fall kritiken riktas mot någon utav samhällets minoriteter. Naturligtvis är det gott – och alldeles lämpligt – att motsäga sig smutskastning, förtryck, hets och förtal. Det sistnämnda ska alltid bekämpas och, i synnerhet, motverkas. Mot detta finns således ingenting att invända. Vad som däremot är farligt är att låta strunt bli snus – och vise versa – i pur rädsla för att utmålas som en ondsint och bakåtsträvande förtryckare med endast den vite mannens ”storhet” för ögonen. Det gör nämligen den politiska debatten skev och onyanserad. En skevhet som inte bara drabbar de som verkar i offentligheten, utan det svenska samhället i stort.

Ända sedan Mona valdes till socialdemokratisk partiledare har det hävdats att media (och den svenska befolkningen i övrigt, bör påpekas) gått extra hårt mot henne med anledning av hennes kön. Medias kritik mot Monas politik samt hennes ledarskap hävdas således ha haft sin grund i hennes status som kvinna och inget annat. Jag tar mig friheten att hävda att det är rent och skärt struntprat. Mona må vara kvinna och Sverige må vara ett ännu inte helt jämställt land (vilket i sig är mycket beklagligt) men kritiken mot Mona Sahlin har inte haft sin grund i hennes biologiska könstillhörighet. Kritiken har varit riktad mot Mona som person. Mot Mona Sahlin som människa och politiker. För sanningen att säga så är Mona Sahlin kanske en god politiker (även om det verkligen kan diskuteras) men hon är på intet sätt en god eller särskilt förtroendeingivande ledare. Mona Sahlin saknar alla de ledaregenskaper som är fullständigt nödvändiga för en partiledare av vår tid. Auktoritet, anseende och pondus har nämligen inget kön. Det är Margaret Thatcher, Benazir Bhutto och Hillary Clinton alla goda bevis för.

Att Mona Sahlin nu slutligen avgått förvånar därmed föga. Sahlin har varit ett olyckligt kapitel för socialdemokratin och än har inte sista ordet satts på pränt. Socialdemokraterna har nämligen en tuff tid framför sig. Kommande månader kommer – till dess att en ny partiledare formellt blivit vald – endast att bestå av spekulationer om vem som nu vid rodret skall ta vid. Den socialdemokratiska sakpolitiken kommer därför att – åtminstone temporärt – få stryka på foten inför medias ständigt återkommande fråga; VEM ÄR ER FRÄLSARE?

Vem än sossarna väljer är en sak tämligen klar – partiledaren (och partiet i övrigt) har en hiskelig uppförsbacke framför sig. Kommande fyra år kommer inte att bli någon dans på (socialdemokratiska) rosor. Snarare en vals på sylvassa och ondsinta törnar. Törnar som är lika delar utomstående, lika delar invärtes.

Huvuden kan således komma att rulla. Gamla politruker kan tvingas att inse att deras tid inte är nu, utan för länge sedan har varit. Personligen förväntar jag mig dock ingen större förändring. De socialdemokratiska väggarna dryper av allt för mycket självgodhet och gammal glans för att någon i partiet ens ska våga tänka tanken om att måla om. Även om de själva – ständigt – vill hävda motsatsen. Förvänta er därmed ingen revolution.

Vilket, sanningen att säga, kanske inte gör så mycket, egentligen…

Niklas Gréen

Annonser

2 thoughts on “Snus är snus och strunt är strunt, om än i de överkorrektas korridorer.

    […] This post was mentioned on Twitter by Svensk Politik and AlliansensGräsrötter, Verklighetens folk!. Verklighetens folk! said: #KDriks KDU Uppsala: Snus är snus och strunt är strunt, om än i de överkorrektas korridorer.: … http://bit.ly/a5xDdl #svpol #alliansen […]

    awidell said:
    19 november 2010 kl. 21:45

    Mkt bra skrivet!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s