Sätt inte de kristna irakiernas liv på spel.

Posted on Updated on

Under den senaste veckan har vi kunnat läsa om två blodiga attacker mot den kristna minoriteten i Irak. Den första händelsen var när Vår frus befrielsekyrka i Bagdad attackerades och församlingen systematisk och kallblodigt sköts ner. I tisdags och under natten till onsdagen utsattes kristnas hem i Bagdad för både bombattentat och granatattacker.  Sammanlagt har ett femtiotal dödats i attackerna och många är svårt skadade. Den Al-Qaidaanslutna gruppen Islamiska irakiska staten, som säger sig ligga bakom attacken mot kyrkan, har även tagit på sig de senaste attackerna.

Den kristna minoritetens situation i Irak blir allt farligare och Al Qaida har uttalat att alla kristna i regionen är potentiella måltavlor för kommande attacker. Fler och fler kristna irakier överväger att lämna landet, eftersom de irakiska myndigheterna inte ens klarar av se till att de är säkra i sina hem. De kristna i Bagdad har minskat från 450 000 år 2003 till ungefär 150 000 idag. Och detta på bara sju år. Det säger en hel del om hur situationen ser ut.

Den 17 november kommer ett flygplan med irakiska flyktingar från bland annat Sverige och Storbritannien att återvända till Irak. Migrationsverket har varit i diskussion med Rådgivningsbyrån för asylsökande och flyktingar, gränspolisen och UNHCR om hur de bör agera. Men än så länge står Migrationsverket fast vid det tidigare beslutet att inte stoppa utvisningarna till Irak helt och hållet.

Att skicka tillbaka kristna irakiska flyktingar till dagens Irak, där inte myndigheterna klarar av att skydda deras liv är otänkbart. Som det ser ut idag skulle det vara att sätta deras liv på spel. FN:s flyktingkommissariat UNHCR uppmanar de europeiska länderna att låta dessa flyktingar stanna i landet så länge hotet mot den kristna minoriteten är så pass allvarligt. Vi bör ta vårt moraliska ansvar och UNCHR:s uppmaning på allvar och låta de kristna flyktingarna stanna tills situationen har lugnat sig.

Mattias Holmström

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s