Smutskastningen av kungafamiljen är ovärdig.

Posted on

Ingen kan ha undgått de väldiga rabalder som uppkommit i och med boken ”Carl XVI Gustaf – den motvillige monarken” som släpptes i veckan. En bok bestående av allehanda skvaller som spridits om kungen under många år. Ryktena består av allt från nattklubbsbesök till otrohetsaffärer. De skvaller som nu samlats och getts ut som en bok är inte några nyheter i mediavärlden, men man har hittills inte valt att skriva dessa eftersom man inte kunnat bekräfta att dessa rykten skulle vara sanna. Eller att de ens skulle vara relevanta att publicera.

Självklart ska kungen granskas, det är inget tvivel om det. Men det beror på hur denna granskning går till. Om granskningen består av en samling skvaller som inte går att bekräfta, så nej. Den sifoundersökning som gjordes i och med publiceringen av boken talar sitt tydliga språk. 48% av de tillfrågade tycker att det är fel att gräva efter skandaler i kungens privatliv. Problemet med rykten är att det är betydligt lättare sprida än att försvara sig mot. Vilket försätter kungen i ett orättvist utgångsläge.

I boken pekas bland annat sångerskan Camilla Henemark ut som en av kungens älskarinnor och att de skulle haft en relation som pågick under ett års tid. Det ironiska i detta är att författaren inte har intervjuat Henemark inför skrivandet av boken. Författaren Tomas Sjöberg hävdar att han har fått informationen om deras relation i privatsamtal som inte finns dokumenterade. En annan av källorna till boken är svartsklubbsägaren och torpeden Mille Markovic. Denne man har dömts till grova fängelsestraff ett flertal gånger. De typer av källor, om man nu kan kalla dessa för källor, säger en hel del om bokens seriositet.

Syftet med denna bok är utan tvekan att smutskasta kungen på ett primitivt sätt. Att få sitt privatliv kränkt genom att bli anklagad för att ha gjort diverse snaskigheter är inte acceptabelt oavsett om man är heter Carl XVI Gustaf eller Anders Andersson. Den enda funktion den här tryckta samlingen av rykten fyller är att på ett ovärdigt sätt såra kungafamiljen.

Granska gärna, men på ett vettigt sätt!

Mattias Holmström

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s