Ett slag för tryggheten – på allvar.

Posted on

För drygt två veckor sedan publicerades en rapport som gick under namnet ”Steg mot ett tydligare parti.” Rapporten var signerad Kriskommissionen och tillsatt av KDU. I punkt efter punkt i rapporten ger kommissionen enkla och konkreta förslag på hur – och i vilken riktning – partiet bör verka i syfte att vinna folkets stöd. Personligen finner jag rapporten vara övergripande bra och välformulerad. Likaså lägger den vikt vid ett flertal viktiga och avgörande frågor. Vi inom Kristdemokraterna måste – på alla sätt möjliga – rannsaka oss själva, vår politik samt den linje vi vill driva de kommande fyra åren (ja, eller gärna längre än så, naturligtvis).

Jag fann speciellt en sektion i rapporten vara intressant. På sida arton i rapporten diskuteras den valkampanj som Kristdemokraterna valde att sända i tv4. Kampanjen innehöll bl.a. scener där människor, på ett eller annat sätt, far eller behandlas illa. Reklamfilmen ger en bild av ett mörkt och ibland farligt Sverige. En bild som kommissionen hävdar inte alls stämmer överens med den syn som gemene mans har på det svenska samhället. Personligen håller jag inte riktigt med kommissionen. Jag tror nämligen visst att flertalet medborgare upplever Sverige vara – eller åtminstone är på väg att bli – ett otryggt samhälle. Däremot tror jag inte att medborgarna upplever det som att Kristdemokraterna besitter den kompetens som krävs för att motverka eller ens stävja denna otrygghet. KD känns för snälla och impotenta, helt enkelt.

I en nylig rapport från SVT går att läsa att allt fler väljer att inte vittna i polisutredningar. Varje dag läggs brottmål ned pga. att vittnen väljer att inte lämna – eller drar tillbaka redan lämnade – vittnesmål. Skälet till att de inte vågar vittna är att de känner en stor rädsla för repressalier. Problemet är således att en inte obetydlig del av befolkningen dels upplever det som om en anmälan sällan leder någon vart samt dels känner en misstro till det svenska rättsväsendet vad gäller skydd av både vittnen och brottsoffer. Många – vanligen rättstrogna och moraliskt belevade – medborgare väljer således att stå tysta inför alla de ogärningar som de iakttagit eller själva har upplevt. De känner sig ruskigt otrygga i det svenska samhället, helt enkelt.

I egenskap av kristdemokrat gör det ont i hjärtat att se att de som vill göra rätt för sig inte riktigt vågar pga. att de tvivlar på den svenska rättsapparaten. Detta är inte bara beklagligt utan direkt samhällsfarligt. Ett påtagligt hot mot den svenska demokratin. Varje tyst vittne är en rättvisans förlust och en missdådens vinning. Här måste Kristdemokraterna visa vägen. Att – så som tidigare – poängtera vikten av moral, medmänsklighet och civilkurage är vatten värt om människor känner sig så otrygga med dagens rättssystem att de väljer att hellre blunda och hålla tyst än att göra rätt för sig. Rädsla får aldrig tysta medborgerliga strupar.

För mig känns det självklart att stå upp för de som behöver stöd. Lika självklart anser jag det vara att de som begår brott aldrig ska få komma undan pga. att samhället inte kan garantera sina medborgare det skydd som de på alla sätt har rätt till. Brott skall stävjas och trygghet främjas. Här borde KD sannerligen gå i täten – och det med buller och med bång. För här har vi onekligen en viktig plats att fylla.

Annonser

One thought on “Ett slag för tryggheten – på allvar.

    Ian said:
    31 oktober 2010 kl. 09:50

    Lysande. Är man intresserad att dyka djupare i kriskommissionens arbete rekommenderar jag att man kommer till stadshuset den 22 november och lyssnar på Charlie Weimers som besöker KDU Uppsala Läns diskussionskväll.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s