Demokrati, fack it!

Posted on

För några år sen lanserade KDU kampanjen ”A non facking generation” som handlade om att ta kampen mot fackens maffiametoder att blockera företag där varken arbetsgivare eller arbetstagare vill ha kollektivavtal för att lönerna då skulle sänkas. Frågan om fackens arbetsmetodik är återigen i blåsväder då man nu i många fackföreningar utesluter medlemmar grund av engagemang i annat politiskt parti än (S). DN rapporterar att vårdförbundets ordförande Anna-Karin Eklund säger att den som ställer upp i val eller sitter i en styrelse för Sverigedemokraterna ”inte kan dela förbundets värdegrund”. IF Metalls vice ordförande Anders Ferbe resonerar vidare att ”Nästa fråga är ju om vi kan ha en moderat eller en kommunist som medlem.” Inom TranSport säger Martin Viredius, som är förbundets tredje vice ordförande att ”Vi utesluter aktiva Sverigedemokrater”.

Sverigedemokrater är alltså extra utsatta men ingen (utom sossar) går säker om man ska tro IF Metall. Är någon intresserad av de principer som föranleder sverigedemokraters uteslutning ur facket så kan man läsa dem här.

Hetsen mot Sverigedemokraterna måste få ett slut! Särbehandlingen av dem i media och fackföreningar bidrar till att legitimera det politiska våldet. Varför ge Sverigedemokraterna martyrstatus genom särbehandling och misshandel? Det ökar ju bara antalet väljare som egentligen stödjer andra partier men proteströstar på (SD). Behandla (SD) som alla andra och syna deras politik istället! Lyft upp att de vill minska asyl- och anhöriginvandringen med 90% vilket skulle göra Sverige till ett mindre mänskligt land. Vi kristdemokrater vill ha en ansvarsfull och generös flyktingpolitik. Vi anser att man ska kunna söka skydd i Sverige och att man från dag 1 ska integreras i samhället med arbete och språkträning. Det ger ett mänskligare Sverige! Så nu efterlyser vi skärpning av fackföreningarna!!!

Vi i KDU Uppsala vänder oss starkt emot att många fack är så tydligt kopplade till (S). Det leder inte bara till att fackens medlemmar stödjer (S) ekonomiskt, ofta mot sin vilja, men också att friheten att ha ett politiskt engagemang utanför (S) inskränks. Hur skulle LO reagera om vi startade ett kristdemokratiskt fack? Fram för politiskt obundna fackföreningar! Fram för ett mänskligare Sverige!

/Ian Engblom

Annonser

23 thoughts on “Demokrati, fack it!

  […] This post was mentioned on Twitter by Verklighetens folk!, AlliansensGräsrötter. AlliansensGräsrötter said: #allinsane KDU Uppsala: Demokrati, fack it!: För några år sen lanserade KDU kampanjen ”A non facking generat… http://bit.ly/9avetd #svpol […]

  Anthony said:
  30 september 2010 kl. 10:18

  Bra skrivet Ian! Uppsala tar alltid tydlig ställning när facken beter sig illa!

  Marieto De Bernardi said:
  30 september 2010 kl. 11:39

  När vi väljer att ta hit anhöriginvandrare väljer vi också att inte hjälpa en massa andra bättre behövande människor. Vad kostar en anhörig invandrare på ett år? Hur många barn i Cambodia kan vi hjälpa för dessa pengar? Hur kan vi rättfärdiga att slösa så med våra skattepengar utan att samtidigt gör största möjliga nytta och hjälpa så många som människor möjligt? Varför prioriterar vi invandring till Sverige istället för hjälp där pengarna räcker längre? Varför prioriterar vi invandring från mellanöstern framför andra drabbade länder? Vad är de underliggande politiska motiven till detta? Är detta en feministiskt komplott? Våra kvinnor träffar och interagerar frikostigt med dessa män medan samma möjlighet inte står till buds för de svenska männen då dessa kvinnor hålls hårt. Om vi skulle prioritera att ta hit några hundra tusen kinesiska fattiga kvinnor skulle det väl bli ett feministiskt rama skrik
  och våran ojämlika jämlikhet skulle blottläggas. Dessa skulle dessutom snabbt utan större kostnad assimileras i det svenska samhället. De etablerade partierna tar ej i invandringsfrågan och lägger grunden för SD. Frågan är så känslig och tabu att ingen kan ta i den utan att riskera utfrysning. Vill man nå stor framgång i valet håller man låg profil i denna så viktiga fråga. SD är dom enda som står emot den svenska munkaveln. Hur kan det komma sig när sannolikt minst 50% av svenskarna skulle önska minskad invandring. Tror ni att denna siffran är felaktig föreslår jag folkomröstning i invandringsfrågan så får vi fakta på bordet en gång för alla.

  Marieto De Bernardi said:
  30 september 2010 kl. 11:40

  Jag vill inte jobba med socialdemokrater, muslimer, feminister och vänsterpartister. Ett klart arbetsmiljöproblem, måste anmäla detta till facket!

  Att diskriminera mot ett folkvalt riksdagsparti kan alldrig kallas demokrati.Ska vi börja behandla andra partier och grupper i samhället på detta viset? Är det inte röstandet som är den demokratiska processen?

  Ska vi misshandla moderater och socialdemokrater på samma vis som SD blir utsatta för förföljelse? Skulle någon förstå allvaret i detta om det hände dessa partier?

  Mikael Svensson said:
  30 september 2010 kl. 12:19

  Så, om jag förstår det rätt så upprör det KDU att facket, som är en socialdemokratisk instutition och baseras på socialdemokratiska värderingar och värnar om arbetarnas rätt, ofta är knuten till socialdemokraterna?

  Min fråga är: Har du druckit?

  Du menar inte på allvar att du anser att moderaterna skulle sköta om organet som ska se till att arbetarna får rimliga löner och arbetsmiljö, när moderaterna förespråkar är att företagen själva borde få bestämma vad de ska betala och arbetarna borde vara glada för vad de får, så länge de får arbeta?

  Inser du inte själv varför KD alltid ser ut att ligga på ruinens brant i varje val numera?

  Simon F. said:
  30 september 2010 kl. 13:22

  De svenska fackföreningarna är ideella föreningar. Föreningar som styrs demokratiskt. Exempelvis Transportarbetareförbundet har i demokratisk ordning beslutat att ta politisk ställning. Förbundet står bl.a. för demokratisk socialism och människans lika värde. Om en medlem aktivt motarbetar dessa mål så bör vederbörande naturligtvis uteslutas. Konstigare än så är det inte. Ni i er förening KDU utesluter väl också en medlem om denne motarbetar era politiska mål. Eller?

  Och angående att starta ett kristdemokratisk fack så kan jag bara säga varsågod! Tror dock inte ni kommer få så många medlemmar i det facket…

  Ian responded:
  30 september 2010 kl. 14:09

  @Marieto: Sverige kan inte hjälpa alla flyktingar i hela världen. Det är bra att vi gör insatser utomlands, men det är också viktigt att de som kommer till Sverige kan få återförenas med sin närmaste familj. Trygga familjer ger trygga barn och trygga barn ger trygga vuxna om man ser i det långa perspektivet.

  @Mikael och Simon: Det vi ifrågasätter är Socialdemokraternas monopol på att företräda arbetare. En väldigt stor andel av LO-medlemmarna röstar inte på (S), varför ska då deras fackföreningsavgift stödja (S)-politik? Jag tycker inte att vi ska ha varken S-, M- eller KD-fack, jag tycker att vi ska ha partipolitiskt obundna fack som arbetar för ALLA medlemmars bästa. Varför ska man inte kunna vara aktiv i vilket demokratiskt parti som helst som fackansluten, är inte det en grundläggande frihet? Exakt vad är det i SD:s (eller något annat riksdagsparti) officiella politik som gör att man automatiskt bör kvalificeras som fackmedlem om man är aktiv i det aktuella partiet?

  Simon F. said:
  30 september 2010 kl. 15:11

  Om du vill att din fackförening ska bli partipolitiskt obunden så får du väl skriva en motion till kongressen och yrka på det. Och gå på fackklubbens eller sektionens möten och argumentera för ditt förslag. Om du lyckas få med dig en majoritet av medlemmarna i förbundet så kommer din motion vinna gehör. Vanlig folkrörelsedemokrati. Så enkelt är det.

  Jobjörn Folkesson said:
  30 september 2010 kl. 16:23

  Vaddå ”vi ska ha partipolitiskt obundna fack”? Tror ni att fackliga organisationer ramlar ner från himlen eller? Om ni vill starta ett partipolitiskt obundet fack så kör hårt. Eller för den delen om ni vill att de nuvarande skall ändra på sig, gå med i dem och argumentera för din sak i dem – de är demokratiska organisationer.

  Det finns förresten ingenting som hindrar en fackligt aktiv att vara aktiv i något annat parti än (S). T ex Lars Ohly har ett långt förflutet inom SEKO. Att förbundet stöttar en partikampanj betyder inte att alla förbundets medlemmar måste göra det med.

  Hela den fackliga verksamheten bygger på några grundläggande principer. Rasism är djupt oförenligt med dessa principer, och Sverigedemokraterna är ett rasistiskt parti – om än i slips.

  Jobjörn Folkesson said:
  30 september 2010 kl. 16:27

  Om du någon gång klipper dig och får ett jobb där det faktiskt förekommer facklig organisering så kan du ju ta tag i saken själv. Om kanadensare på 50-talet kunde, så kan väl du?

  Johan Persson said:
  30 september 2010 kl. 17:34

  Även t ex Belgien, Belize, Tjeckien, Danmark, Tyskland, Luxemburg, Frankrike, Madagaskar, Nederländerna och Slovakien har kristna eller kristdemokratiska gulfotsfack. Så det är bara att sätta igång och organisera er.

  Sen kommer ni i och för sig möta hårt motstånd, men det får man räkna med, vare sig man jobbar partipolitiskt eller fackligt. För ärligt talat, det är inte som att ni inte vet hur det känns att vara avskydda väl?

  Mallou said:
  30 september 2010 kl. 21:00

  Funderar på att gå ut från facket! I vår familj betalar vi ca: 1000:-/månad (2personer).
  Är så trött på att facket tillhör ett parti mer eller mindre. Går gärna med igen när alla fackföreningar är opolitiska och arbetar neutralt. Facken har skapat mycket men nu för tiden skapar de bara klass-skillnader! Alla människor är lika och borde tillhöra samma fack. Vi behöver förstås en motpart till arbetsgivarorganisationerna. Varför har inte facket arbetat mer för jämnlikhet? Varför har massor av anställda på småföretag ingen tilläggspension? Jo, då måste det finnas kollektivavtal. Detta talas det inte om. Enda fördelen tycks vara att vi håller massor av fackanställda i arbete.

  Jobjörn Folkesson said:
  30 september 2010 kl. 21:09

  Mallou: Om man är missnöjd med tjänstemannastyre och pengar till sossarna kan man med fördel ansluta sig till SAC Syndikalisterna, rekommenderas varmt!

  Förresten: i dessa 1000:-, inkluderar du a-kasseavgiften då eller?

  Oscar said:
  01 oktober 2010 kl. 21:51

  ”Vi kristdemokrater vill ha en ansvarsfull och generös flyktingpolitik. Vi anser att man ska kunna söka skydd i Sverige och att man från dag 1 ska integreras i samhället med arbete och språkträning. Det ger ett mänskligare Sverige!”

  Man kan inte ha BÅDE en generös och en ansvarsfull ”flykting”politik. Inse detta! Människor kan inte ”integreras” utan att övriga samhället anpassar sig efter dem, deras kultur, deras traditioner, deras värderingar. Termen du söker är assimilering, inget annat fungerar i längden. Jag röstade på SD av ideologiska skäl, inte pga deras påtvingade ”martyrskap”.

  Bra ställningstagande, men av helt fel orsaker.

  Johnny said:
  01 oktober 2010 kl. 22:29

  Stort! Och mycket bra inlägg! Trots att det är så självklart!

  Johnny said:
  01 oktober 2010 kl. 22:38

  Simon F>>
  ”Om du vill att din fackförening ska bli partipolitiskt obunden så får du väl skriva en motion till kongressen och yrka på det.”

  Kan bara tolka detta som att du anser att fackföreningen är partipolitiskt bunden. Så du tycker bara ca 30 % i det här konkreta fallet ska få vara med i facket? Det borde bli konsekvensen. Det skulle dessutom inte gagna medlemmarnas intresse. De gemensamma intressen som fackföreningen SKA företräda(ej politiska)!

  Jobjörn Folkesson said:
  02 oktober 2010 kl. 02:02

  Johnny: var lärde du dig slutledning? Att en fackförening ger pengar till ett parti kan väl med en vid definition av ordet ”bunden” anses göra fackförening ”partipolitiskt bunden”. Så långt finns det inget att argumentera mot i ditt inlägg förutom rent semantiska detaljer.

  Sen ballar ditt inlägg ur.

  Vad får dig att tro att de som inte röstar S inte ska få vara med i facket? Uppenbarligen FÅR de vara med i facket och uppenbarligen väljer de att vara det med. Varför skulle konsekvensen bli att 70% av medlemmarna skall uteslutas? Vad för dig fram till en sån slutledning? [removed by admin]?

  Pappan said:
  02 oktober 2010 kl. 07:36

  Den här delen tycker jag är speciellt bra:

  Människan
  Alla människor är inte likadana. Vi skiljer oss åt på många sätt, inte minst beroende på var vi har vårt ursprung. Vi ser olika ut, talar olika språk, tillber olika gudar och använder oss av olika lösningar för olika problem. Det innebär inte att någon har rätt att förtrycka eller på annat sätt kränka en annan människas grundläggande rättigheter. Tvärtom är respekten för dessa rättigheter en förutsättning för fred, frihet och rättvisa. Med varje rättighet ska dock följa en skyldighet. Utan skyldigheter kan inga rättigheter upprätthållas. Den som åberopar sina rättigheter ska också vara medveten om sina skyldigheter gentemot sig själv och andra. Vi är alla ansvariga för våra egna handlingar och konsekvenserna av dessa.

  Människan är, som tidigare påpekats, inte fullkomlig. Vår ofullkomlighet gör att vi måste kompletteras. Därför är behovet av gemenskaper stort. Det är också viktigt att dra lärdom av historien. All utveckling ska baseras på tidigare erfarenheter och förändringar ska genomföras i små steg så att eventuella missbedömningar inte får ödesdigra konsekvenser för samhället.

  Nationen består inte bara av dess nu levande medlemmar utan också av dem som levat före oss och dem som ska leva efter oss. Traditionalism och reformism är, bortsett från den rent funktionalistiska aspekten, också ett sätt att ge förfäderna ett slags rösträtt, att värdera deras insatser och att föra deras ande vidare till kommande generationer. Att förvalta och förädla det gemensamma arvet är en av våra viktigaste uppgifter.
  _________________________

  En fackförening som vill utesluta någon som skriver under på ovanstående,är inte värd sitt namn.

  För övrigt hedrar det KDU att ni har modet att försvara SD!

  Pappan

  Pappan said:
  02 oktober 2010 kl. 07:37

  PS

  (Ovanstående är alltså ett citat ur SD:s principprogram, som det länkades till i det ursprungliga inlägget!)

  DS

  Ian responded:
  02 oktober 2010 kl. 17:16

  Vill tacka för debatten, uppmana å det bestämdaste att inte anklaga folk för att ha druckit eller tagit crack och poängtera att vi i Kdu inte försvarar sd, bara deras rätt att uttrycka sina åsikter utan särbehandling.

  Jobjörn Folkesson said:
  03 oktober 2010 kl. 15:18

  Vilken debatt? Ni förde fram ett argument som mosades av flera personer, vidare har ni inte svarat. Knappast en debatt.

  Jag ser fram emot att läsa i UNT att ni startat en ny fackförening.

  Marieto De Bernardi said:
  31 augusti 2011 kl. 18:57

  För varje invandrare kravs en stab av support personal, allt från ankomst processen..där,Tull,Immigrationsmyndigheter,ursprungskontroll,Socialmyndigheter, hälsokontroller for nyanlända(koll om Tbc etc, provtagning, uppföljning mm), boende på förläggning, utplacering i eget boende, olika bidrag till uppstart av nytt liv i Sverige tex inköp av möbler, kläder, tv, dator, leksaker till barn mm, mm. Många gånger när de som kommer dåligt på ett eller annat satt, inte minst av ovissheten om dom ska kunna stanna här när dom sannolikt blivit avvisade från ngr andra EU länder som inte tyckt att dom uppfyller kraven. Dom kommer belasta vården mycket pga detta. Både barn och föräldrar behöver extra resurser for att kunna anpassa sig. Barnen behöver extra hjälp i skola, tex extra hemspråksundervisning. Föräldrarna behöver lång tid for sin egen många gånger mycket långsamma svenska språkinlärning och anpassning till svenska
  förhållanden. Grundvux, innan någon annan utbildning blir aktuell.Dessa ofta socialt belastade individer kommer i högre grad an de endogena svenskarna belastas av kriminalitet,med dyra insatser från polis och vård av brottsoffer, fångvård etc. Ja, detta skapar arbetstillfallen, SKATTEBETALDA ARBETSTILLFALLEN. Hur detta ska hjälpa oss att betala pensionerna är och kommer förbli ett olöst mysterium, ett ekonomiskt vansinne. Nej vi kommer att få dela på resurserna, sänka vår levnadsstandard, försämrad social trygghet (försök redan nu att vara sjukskriven eller få förtidspension, det ar nästan omöjligt jmf med for 20 ar sedan).
  Denna nedrustning av Sveriges unika välfärd kommer att fortsatta, än så länge har man tagit där det inte märkts sa mkt men nu tas fundamenten bort bit for bit och medels Svensson kommer att börja märka effekterna med all tydlighet. Passa gärna på att emigrera i tid om du vill ha en framtida trygg ålderdom, att få vård när du ar gammal kommer inte att bli lätt, du kommer sannolikt att träffa en mkt stressad Dr från Irak, Iran, Polen eller Jugoslavien. På äldreboendet blir du omhändertagen av en Muslim med slöja som missuppfattar de Svenska traditionerna. Hoppas du har det bra på DIN ÅLDERDOM.

  Johnny Swensson said:
  26 april 2012 kl. 11:05

  Det finns redan idag ett alternativ till facket för den som önskar privat och individuell trygghet utan kollektiva eller ideologiska kopplingar. Vi tror att alla människor har olika behov och erbjuder därför individuell hjälp utifrån ett försäkringsperspektiv. Företaget heter JobbGarant och är inget fackförbund eller medlemsorganisation utan ett försäkringsföretag där man får vara kund och inte behöver ta ställning till några stadgar eller värderingar. http://www.jobbgarant.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s