Politiska åsiktsspannet i Sverige – finns det?

Posted on Updated on

Den konservativa bloggen Tradition och Fason lyfte för några månader sen upp ”den glömda politiska dimensionen”. Skribenten utgår ifrån den klassiska ”political compass” där istället för att inneha den klena vänster-högerskalan istället nyttjar ett tvådimensionellt system som beaktar hur man (lodrätt) ser på lag och ordning och hur man (vågrätt) ser på ekonomin. Skribenten har valt att lista de åtta största partiernas positioner i denna matrix.

Vi ser tydligt hur 5 av 7 riksdagspartier ligger en bit ner från den vågräta mitten och nära den lodräta mitten. Slutsats; har skribenten rätt finns det en dålig mångfald av politik i Sverige. D.v.s. alla tycker nästan likadant! De två partier som inte återfinns i mainstream-klustret är förstås Vänsterpartiet och vi, Kd. Vänstern kan vi genast avfärda som icke verklighetsförankrade socialister, men Kd tillför ett realistiskt alternativ till mainstreampartierna. Nu kan man tycka att det känns lite inaktuellt med Kd på denna position, det är många som anser att Kd numera återfinns mer högerut på den politiska skalan – jag håller med dem.

Passa på att göra testet själv!   Här hamnade jag!

Blå regering for the win 2010!

/ANTHONY WIDELL

Annonser

5 thoughts on “Politiska åsiktsspannet i Sverige – finns det?

  Alexandra said:
  06 april 2010 kl. 11:10

  Haha, jag hamnade på precis samma plats på höger/vänster och typ en halv millimeter under dig på authoritarian/libertarian. 🙂
  /Alexandra

  awidell responded:
  06 april 2010 kl. 12:10

  Det var som tusan!

  essenonvideri said:
  06 april 2010 kl. 17:26

  Hej, roligt att min artikel uppmärksammas. Också kul att se att det finns personer som hamnar ännu längre ut till höger på den ekonomiska skalan än vad jag gör (vilket inte är så vanligt, i alla fall i Sverige), och att ni dessutom är Kristdemokrater.

  Ta inte placeringen av partierna i diagrammet som en exakt vetenskap. Det är en grov skattning som i huvudsak syftade till att väcka diskussion.

  Jag kan hålla med om att det inte längre är självklart att Kd är det alliansparti som är minst marknadsekonomiskt inriktat. Framförallt tror jag att det i denna fråga finns ganska stora åsiktsskillnader inom partiet. Dagens KDU borde nog t.ex. placeras både längre till höger och längre upp i modellen – kanske t.o.m. i närheten av den slipsprydda bilden som symboliserar mitt resultat på testen.

  /Patrik Magnusson, T&F.

  […] This post was mentioned on Twitter by Kristdemokraterna, all insane. all insane said: #allinsane KDU Uppsala: Politiska åsiktsspannet i Sverige – finns det?: Den konservativa bloggen Tradition… http://bit.ly/cWFbw2 #val2010 […]

  awidell responded:
  07 april 2010 kl. 09:27

  Hej Patrik!

  Ja, det är intressanta aspekter du lyfter! Kd har verkligen detta år (säkerligen mycket tack vare Mats Odell) lyft fram företagarnas och entreprenörernas roll i samhället. KDU gör istället all in, med platt skatt, sänkt arbetsgivaravgift, slopade turordningsregler. Som vi varit inne på innan vore det roligt om Du och TF läste på mer om ungdomsförbunden och listade in dem i matrixen!

  Ja, marknadsfrågor och företagsklimat är mina favoritområden och man hamnar lätt en bit bort till höger!

  /AGW

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s