Frihet och trygghet – KD säger nej till politisk klåfingrighet

Posted on Updated on

Göran Hägglund, Mats Odell och Maria Larsson skriver idag på DN Opinion om Kristdemokraternas roll som trygghetsparti, och behovet av att se över den politiska klåfingrighet som finns idag, från alla partier. Främst berörs frågor om alkoholpolitik, men även områden som föräldraförsäkring, kvotering, strandskyddet m.m. tas upp i artikeln. Utgångspunkten är att trygghet och frihet/självbestämmande går hand i hand.

Det man tar upp om alkoholpolitken i denna artikel är väldigt bra, och man poängterar vikten av att inte fastna i regleringar och förbud för sakens skull. Istället skall man alltid reflektera över vad en reglering kan få för konsekvenser, och om det verkligen är upp till politiker att ta tag i denna fråga, eller om det ska vara upp till var och en att besluta i frågan för sin egen del.
Exempel som tas upp i artikeln på vad som bör förändras är:
– häva förbudet för restaurangägare att krydda och ombuteljera brännvin efter eget recept.
– att catering i slutna sällskap ska få stadigvarande serveringstillstånd.
– att det ska bli möjligt för restauranger att servera alkohol utan att de måste servera varm mat.

Detta är enligt min mening självklarheter som redan borde tillåtits. Därför är det mycket glädjande att se att även partiledningen tycker detta.

Man tar även upp politisk klåfingrighet i stort och erkänner misstaget som gjordes när regeringen öppnade upp för ”positiv särbehandling” vid antagning till universitet och högskolor.

”[K]låfingrighet utöver rena diskrimineringsförbud riskerar att bli kontraproduktivt. […] Den goda viljan manifesterad i reglering, får lätt motsatt effekt.”

Detta är såklart helt rätt. Man bör inte som politiker reglera saker bara för att man tror att det kan lösa vissa problem. Oftast skapar det i stället större problem, som man inte förutsåg. Alla människor ska vara fria att välja vilken utbildning och vilket yrke de vill, utan att sorteras bort på grund av att man tillhör fel kön.

En annan fråga som lyfts i artikeln, som är väldigt viktig, är det offentligas ansvar för saker som gjorts fel. Det kan till exempel handla om att en kommun inte håller tider för att handlägga olika ärenden. Man måste, som författarna uttrycker det, återupprätta maktbalansen mellan medborgare och myndigheter.

Sammanfattningsvis kan sägas att detta är en oerhört bra debattartikel, och att den är viktig för den framtida politiken. Nu ser man att Göran Hägglunds tal inte bara var tal, det händer även saker politiskt och man vågar komma med konkreta förslag på vad Kristdemokraterna vill göra för att stärka den personliga friheten och skapa trygghet i samhället.

/Alexandra Braf,

distriktsordförande.

(Även publicerat på min privata blogg)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s