Bra syn på ekonomin: Friedman. (utdrag ur PM, nationalekonomi Uppsala Universitet)

Posted on Updated on

När man betraktar Friedman och monetarismen måste man vara väldigt noggrann att bedriva studierna med rätt sorts glasögon. Beroende på betraktarens inställning till ekonomin utifrån ett politiskt plan kan slutsatserna skilja sig märkbart mellan olika individer. Monetarismen och Milton Friedman är två institutioner som starkt brukar förknippas med den s.k. ”nyliberalismen” och då, givetvis, med den politiska högerkanten. Detta understryks särskilt av de oroligheter som uppstod när Friedman 1976 tilldelades Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Nobels minne, då efterdyningarna av ”vänstervågen”, med kulmen 1968, fortfarande inte hade lagt sig.

Om man ser till de fördelar Friedmans idéer medför kan man direkt härleda hans tankegångar till en stats finanser. En nations utgifter skulle sänkas drastiskt om man övergick från Keynesiansk till Monetaristisk modell. Detta eftersom Friedman/Monetarismen helt enkelt behöver mindre statliga anslag för att drivas emedan Keynes stabiliseringspolitik och byråkratifeber kräver betydligt större medel för att kunna användas någorlunda, och efter egna principer, fungerande. Med en enkel slutledningsförmåga kan man konstatera att en nation med Friedmans modell troligtvis bör ha ett lägre skattetryck än en nation som tillämpar någon form av stabiliseringspolitik.

Milton Friedman belyser också vikten av att full sysselsättning inte är något varken önskvärt eller eftersträvansvärt. Han är dock medveten om att med hans modell kan en hög arbetslöshet infinna sig på kort sikt, detta eftersom det ibland dröjer för marknaden att finna jämvikten. Å andra sidan kan en hög arbetslöshet göra det lättare för företag att genomföra strukturomvandlingar och dessutom kan nya företag komma till när det finns en större tillgång på ledig arbetskraft. Utöver detta tillkommer också det nytänkande och entreprenörsskap som stimuleras i lågkonjunktur. Nöden är ju, som sagt, uppfinningarnas moder.

Friedmans kritiker belyser ofta det faktum att dess idéer kan medföra en ojämn inkomstfördelning. Friedman skulle troligtvis bemött dessa argument med att alla, i ett fritt samhälle, har chansen att lyckas. I ett fritt samhälle premieras framåtanda och nit. Frihet är ingenting staten kan ta ifrån individen ostraffat. Men därtill läggs ett ansvar för individen; frihet under ansvar. I och med ett fritt samhälle följer den chans och den rättvisa som belönar den ambitiösa människan.

Troligtvis skulle Sveriges kris i början på 1990-talet kunnat undvikas om man, tidigare, hade anammat en monetaristisk syn på ekonomin. Varför slaget nu i verkligheten blev så hårt berodde på att man från alla håll hade orealistiska inflationsförväntningar i samband med de extremt höga lån man tog utomlands för att bekosta den byråkrati som stabiliseringspolitiken och ”välfärdsstaten” krävde. Med en mindre klåfingrig syn på ekonomin hade krisen kunnat undvikas och färre människor skulle kommit i kläm.

/ Vi får alla hålla tummarna och hoppas att Regeringen Reinfeldt låter marknaden till större delen sköta sig själv och hålla fingrarna borta från John Maynard Keynes patenterade åtgärdspanik.

 

ANTHONY WIDELL, Uppsala

Annonser

2 thoughts on “Bra syn på ekonomin: Friedman. (utdrag ur PM, nationalekonomi Uppsala Universitet)

  Holm said:
  12 oktober 2009 kl. 20:36

  Många håller nog tummarna med dig, än om det kanske inte det blir så med Reinfeldt i spetsen..

  KDU Uppsala verkar vara fullfart på nu, trevligt trevligt.

  //H

  Elina Amby said:
  20 februari 2013 kl. 20:46

  Hej!
  Oerhört intressant text måste jag medge. Håller på att skriva en hemtenta just nu och tyckte denna fakta var otroligt användbar. Dock vet jag att man inte får använda denna sorts texter som källor i sitt arbete. Därför undrar jag om ni har möjlighet att skicka länkar till de sidor ni använt er av i ett mail till mig? Vore otroligt tacksam för det!

  Tack på hörhand // Elina

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s