HD friar man i nödvärnsmål

Posted on Updated on

I onsdags föll Högsta Domstolens dom över den man som med våld försvarat sig mot sin granne. Trots att det konstaterades att mannen använt mer våld än nödvändigt friades mannen helt från ansvar då han handlat i nödvärn.

Mannen i fallet bor i Ingarö, öster om Stockholm, och har under flera års tid haft problem med sin 51-åriga granne. I februari 2005 tog sig grannen in till mannen och gick till attack. Mannen som fruktade för sitt liv tog fram en hammare och slog grannen i huvudet med två slag.

I Stockholms tingsrätt dömdes mannen till ett års fängelse för misshandel. Domen överklagades av mannen, men fastställdes senare i Svea Hovrätt. I onsdags denna vecka föll Högsta Domstolens dom över mannen. HD konstaterar att mannen har använt för mycket våld för att försvara sig mot grannen, men situationen var sådan att mannen inte kunde besinna sig. När man använt sig av övervåld, men ändå frias på grund av anförda anledning, kallas det nödvärnsexcess, vilket regleras i brottsbalkens 24 kap, 6 , där det står att läsa följande:

”Om någon […] har gjort mer än vad som är medgivet, skall han ändå vara fri från ansvar, om omständigheterna var sådana att han svårligen kunde besinna sig”

Detta gör att domstolen kan fria mannen helt i denna fråga.

Denna dom kommer med all sannolikhet att betyda mycket för framtida domar om nödvärn, då domstolen förankrar möjligheten att fria personer som använt övervåld men i den specifika situationen inte kunde besinna sig, av exempelvis rädsla för eget liv eller liknande. Enligt Stefan Johansson som är byråchef vid Riksåklagaren har denna dom inte flyttat gränsen för vad som är okej vid nödvärn, utan ger bara viss ledning. Madeleine Leijonhufvud, professor i straffrät vid Stockholms universitet tror ändå att detta i praktiken kommer att innebära en förflyttad gräns för när de lägre instanserna är villiga att fria med hänsyn till nödvärnsexcessen.

Detta kan man självklart fundera på in i det oändliga; framtiden får utvisa vad domen medför för lägre instanser vid mål där det är fråga om nödvärn. I vilket fall som helst har HD gett en vägledande dom i fråga om nödvärnsexcess, och lägre instanser måste ta hänsyn till HD:s skapade praxis.

Min förhoppning är att detta ger domstolarna ett ökat utrymme att fria vid nödvärn, trots övervåld. En person måste få försvara sig själv, sin familj, sin egendom etc, i en hotande situation utan att vara rädd för att dömas för misshandel, då hotfulla situationer gör att man inte handlar rationellt. Det finns varken tid eller tankeförmåga nog att inse vad som är ”lagom våld” och vad som är för mycket, då man fruktar för sitt eller annans liv.

Länk: SvD, Ekot.

(detta inlägg är också publicerat på http://alexandrabraf.blogspot.com)

/Alexandra Braf, DO

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s