TPB-rättegången

Posted on

Idag föll domen över de fyra åtalade i piratebay-rättegången, Fredrik Neij, Peter Sunde, Gottfrid Svartholm Warg och Carl Lundström. De dömdes för medhjälp till brott mot upphovsrättslagen. Domen finns att läsa i sin helhet här.

De fyra dömdes alla till fängelse ett år, samt att solidariskt utge stora summor skadestånd till ett antal olika skivbolag och filmbolag.

Detta har orsakat mycket uppmärksamhet i media. Maria Ferm, språkrör för Grön Ungdom, har gått ut med ett krav på en folkomröstning om fildelning. Magnus Andersson, ordförande i CUF, kallar domen en skandal. Vänsterpartiets riksdagsledamot Kalle Larsson tycker att domstolen har tagit ett politiskt beslut, och inte ett juridiskt.

Många utspel har skett, under väldigt kort tid.. Dock tror jag inte att vi har hört det sista än, chansen att de dömda överklagar beslutet till Hovrätten är stor.

Det är lätt att bli upprörd av beslutet, och tycka att det är ett politiskt beslut. Dock får man inte glömma att det här handlar om ett brott mot upphovsrättslagen i juridisk mening. Alltså kan det vara en väldigt politiskt laddad fråga, men det är fortfarande ett juridiskt beslut.

Som sagt, jag är övertygad om att vi inte kan dra särskilt mycket slutsatser av detta än, då det är högst sannolikt att frågan i alla fall kommer att behandlas av Hovrätten innan detta är klart.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s